LACUL CUIEJDEL(LACUL CRUCII)

 BACĂU-PIATRA NEAMT-LACUL CUIEJDEL (LACUL CRUCII) NT-PIATRA NEAMT-BACĂU 
Punct de plecare : Bacău
Punct de trecere : Garcina
Distanţa : 172 km
Diferenta de nivel : 700 hm
Timp pedalat : 9 ore
Observaţii : fara semnal din satul Cuiejdiu

Despre lacul Cuiejdel , sau lacul Crucii , am aflat întamplător , iar după o scurta căutare pe internet mi-am dat seama ca trebuie neapărat sa ajung si eu acolo . E un loc nu prea vizitat de turişti , pe masura frumuseţii lui , si asta nu e greu de înţeles de ce , atunci cand tăierile de arbori trebuie sa aducă beneficii mult peste nevoile zilnice , si pentru multi , si prin turism s-ar îngreuna asta . Din cate mă cunosc , ştiu ca fără bicicleta nu ajungeam acolo prea curand .
  Am plecat dimineaţa din Bacău spre Buhusi si apoi Piatra Neamţ , unde am oprit cateva minute pentru micul dejun , cu gand sa ajung la lacul Cuiejdel si de acolo sa traversez , cumva , găsind un drum forestier sau măcar o cărare , la Buhalnita , si de acolo la Bicaz , si înapoi la Bacău .
   Din Piatra Neamţ spre Garcina se merge bine , pe şosea , si chiar în unele locuri pare a fi pista de biciclete . Sunt cateva izvoare pe marginea drumului , in sate , de unde se poate face aprovizionarea cu apa . La ieşirea din sat începe drumul pietruit si începeam sa simt plăcerea pedalatului pe drumuri neasfaltate . Am întrebat mai mulţi localnici cum se poate ajunge la lac , neavand prea multe informaţii , desigur fără nici un indicator spre acest lac , format asemanator cu Lacul Rosu , dar unic în felul sau . Localnicii oferă toate indicaţiile , dar din cauza ca nu sunt prea multe repere în zona e mai dificil de explicat si înţeles . Ideea principala e ca , ajuns în dreptul stanii , după ce se iese din sat , se începe urcarea pe drumul din dreapta , în panta , care si el se ramifica , dar se ia drumul din dreapta ce trece pe langa o alta stana părăsită (la timpul ăla).
  În dreptul stanii se face la dreapta pe un drum în urcare care la început l-am urcat , dar pe masura ce înaintam roata pierde aderenţa , si panta fiind tot mai înclinată nu am mai reuşit sa înaintez pe bicicleta , si am coborat mergand pe langa ea . Se ajunge în punctul cel mai înalt al drumului , si se coboară pe nişte urme de taf destul de adanci , ce face dificilă înaintarea pe bicicleta . Eu am mai coborat si am mers pe langa , pana la zone pedalabile . Am fost surprins sa vad un grup destul de numeros de elevi din Chişinău veniţi în excursie . Nu după mult se vede foişorul din lemn ce te face sa înţelegi ca pe undeva e ceva..după care se vede lacul . Chiar la malul apei sunt cativa copaci ce se pot vedea de foarte aproape , si chiar atinge . eu am făcut cateva fotografii si am mers la foisor sa-mi iau pranzul cu vechea dilema , care sa fie felul unu , banane sau baton ciocolată.. A castigat batonul de data asta . De aici pe drumul în sens invers se ajunge la Bacău .
  În tură asta am umblat mult prin zona , traversand aprope toata zona , pe drumul axial , ajungand pana la schit . Mi-am dorit sa găsesc o ruta sa ies la Buhalnita dar se pare ca e mai greu de ajuns decat se crede . De ce? Datorită mulţimii de drumuri ce pornesc din cel "principal" si alegand unul din ele vezi ca te îndepărtezi sau ca nu ajungi nicăieri . Asa am aflat cum se termina un drum . Din drum naţional în drum comunal , drum forestier , drum de taf si după aia nimic , nici măcar o cărare . Voi reveni aici , mai mult ca sigur cu bicicleta , si voi încerca sa găsesc ruta respectivă . Momentan mă multumesc cu ce am văzut astăzi datorită frumuseţii locului , si unicităţii lui , si pot spune ca sunt unul dintre puţinii care au văzut aceasta minune a naturii formată printr-o calamitate .
 Detalii despre lac si istoria lui destul de recenta http://ro.wikipedia.org/wiki/Lacul_Cuejdel
 Harta si graficul altitudinilor AICI
  

Route 2,520,879 - powered by www.bikemap.net