BARAJUL VALEA UZULUI

 BACĂU-BARAJUL VALEA UZULUI-BACĂU 
Punct de plecare : Bacău
Punct de trecere : Moineşti - Darmaneşti
Distanţa : 145 km
Diferenta de nivel : 1030 hm
Timp pedalat : -
Observaţii : -
   Nu puteam sa nu profit de ziua superbă , si sa nu fac o tură cu bicicleta . Mai sunt cateva locuri care îmi doresc sa le vad , anul asta , în condiţiile în care e aproape noiembrie . Unul dintre ele e barajul de la Valea Uzului .
  La 6:45 am plecat cu 45 minute întîrziere , chiar dacă îmi doream sa plec la 6:00 . Am luat decizia asta din dorinţa de a nu mai merge pe întuneric . 
  Drumul îl cunosc destul de bine , l-am parcurs de cateva ori anul asta . Ca de obicei , la începutul pantei de la Grigoreni puţină apa , mai dau jos din haine , si continuarea spre izvorul din apropiere de Moinesti , următoarea oprire . Abia am ieşit din Moineşti ca am si făcut o pană . Am schimbat repede camera , am pus totul la loc si din nou la drum..adică încă vreun kilometru . Nu credeam ca e adevărat , 2 pene în nici jumătate de ora . Norocul meu a fost ca am trecut pe langa o vulcanizare , si am mers acolo sa repar penele pentru ca nu prea aveam chef sa bag 4 atmosfere cu pompa mea . Am remediat problema si din nou la drum. Mai rău era ca pierdusem timp preţios , si asta însemna ca trebuie sa stau mai puţin la baraj si împrejurimi . Aveam de gand sa fac un tur pe malul lacului , si dacă as fi ajuns în timp , sa urc un varf de munte , varful Lapos . Am pierdut mai bine de o ora cu cele 2 pene .
  La intrarea în oraşul Darmanesti am virat dreapta pentru baraj . Drum frumos , bun , case frumoase , curat , oameni de treaba , maşini puţine , e chiar plăcut sa te plimbi . Mă tot gandeam , dacă am pierdut timpul ăla cu penele , nu o sa mai merg mai departe de baraj , problema tot întunericul , am mers destul pe întuneric anul asta , asa incat acum o sa fie doar o plimbare de plăcere , fără sa forţez . Sunt cateva serpentine care urca spre baraj si din parcările amenajate se poate vedea barajul . Prima data cand l-am văzut mi-am amintit de Gondor sau Mordoc , nu mai ştiu care din ele erau cetăţile , din filmul Stapanul Inelelor , din care ieşeau orcile . Oricum probabil ca în anumite zile,  mai întunecate , si facand abstracţie ca în spatele barajului e o imensitate de apa , se poate ajunge si la părerea asta . Nu am putut fotografia mai de aproape pentru ca era un avertisment cu trecerea oprită si nu ştiu ce sancţiune , si eu , bun cetăţean , nu am vrut sa forţez . Am găsit un loc unde mi-am luat pranzul , banane si un baton de ciocolată , fiind în dilema care sa devină primul fel . Au castigat bananele . 
  Am pornit spre Bacău , dar deja îmi facusem planuri pentru zona aceasta , cel mai probabil anul viitor , dar nu se ştie niciodată , depinzand totul de vremea ce va urma . Pe anumite porţiuni am mers cu peste 40 km la ora , incercand sa-mi menţin ritmul . Am rămas si eu surprins de cat de bine am mers la întoarcere . De asta m-am abătut de la drum , si am intrat în Tescani la casa memorială George Enescu , dar asta într-o alta descriere , pentru ca personal mi se pare foarte important . 
  Eram aproape de Bacău si din cauza ca de mult nu am mai ajuns asa devreme din turele mele , acum părea ciudat . Mă simţeam ca si cum am plecat de la servici mai devreme , dar nu mă invoisem . La 16:45 eram în casa.
_________________________________________________
În iunie 2014 am fost din nou pe acest traseu , dar cu ceva modificări . Am ajuns la coada lacului si de acolo pe un drum pietruit , interzis autovehiculelor , am făcut turul lacului , iar la baraj am coborat pe o potecă în satul de sub baraj , Salatruc . De aici am continuat la Targu Ocna , Oneşti , Bacău . Sunt 176km si aproximativ 9 ore de pedalat.
_________________________________________________
Harta traseului si graficul altitudiniiAICI

Route 2368929 - powered by www.bikemap.net